Producent eller konsument

Er du en producent eller konsument

I dette blogindlæg vil jeg fortælle dig om en balance jeg hele tiden har i baghovedet som selvstændig. En balance der er utrolig vigtig at fokusere på, når man som jeg ønsker at levere værdi til en bestemt målgruppe, og leve af dette.

Der er tale om det er balancen imellem at producere og konsumere.

Som lønmodtager producerer du værdi som andre ejer

Når man har et almindelige lønmodtager job, bruger du typisk 37 timer om ugen på at producere noget, som en anden person eller virksomhed, ender med at eje.

Det vil sige al den tid du bruger på dit arbejde hver dag, går til at give den virksomhed du arbejder for et større overskud. Den klassiske lønmodtager kommer så hjem, og vil normalt starte med at konsumere.

Man handler måske ind på vejen hjem, køber madvarer og produkter, der er produceret af nogle andre. Det kan være at man ser en god film på Netflix om aftenen, der igen er produceret af nogle andre. Og man nyder en god bog om aftenen inden man går i seng, der også er skrevet (produceret) af en anden.

Så når man er lønmodtager, er der typisk en klar skillelinje imellem at producere noget på sit arbejde som andre ejer og konsumere noget i sin fritid.

Som selvstændig ejer du selv værdien af det du producerer

Det er en stor forskel fra når man er selvstændig hvor man selv ejer det man producerer.

Det er selvfølgelig stadig tilladt at konsumere noget, men som selvstændig mener jeg at det er vigtigt at man har fokus på producent versus konsument balancen.

Altså at du producerer mere, som andre kan konsumere, end du selv konsumerer noget andre har produceret.

Jeg er klar over at man ikke kan sætte et lighedstegn imellem, at du for eksempel skriver en bog og du ser en film på Netflix fredag aften.

Balancen er ikke en absolut videnskab, men mere du kan bruge og have i baghovedet når du som selvstændig enten producerer noget eller konsumerer noget.

Jeg har for eksempel en stor svaghed for bøger, og efter jeg har fået min Kindle er jeg begyndt at læse rigtig mange af slagsen. Det er dog vigtigt for mig at bruge dagtimerne på at producere noget, og jeg giver kun mig selv lov til at konsumere noget, i mit tilfælde bøger, om aftenen før jeg skal sove.

Jeg er også rigtig god til at konsumere serier på Netflix, og i perioder bliver der set rigtig mange serier. Typisk når der er en særlig serie der lige fanger mig.

Så det er altså ikke fordi jeg vil have at jeg slet ikke skal konsumere noget, men det er vigtigt at du hele tiden har for øje, at det der skaber værdi fra andre, det du tjener penge i din virksomhed på, det du skal leve af de næste mange år, er det du producerer i dag.

Så er du en situation hvor du måske konsumerer for meget hvad andre har produceret, så er du måske komme til et tidspunkt, hvor det på tide at sige stop og ikke konsumere mere før end du selv har produceret noget.

Det kan for eksempel være at skrive et kapitel i den bog du altid har drømt om at udgive. Det kan være at skrive det blogindlæg som du gået tænkt på hele dagen. Eller det kan være at indspille den video til der viser præcist hvordan du opdrætter præmiegrise og lægge på Youtube.

Er du en producent?

At bevare balancen imellem at producere og konsumere er helt vital for dig som iværksætter eller entreprenør, og hvis du altid har fokus på at producere mere end du konsumerer, kan du ikke undgå at få fantastisk succes.

Til sidst vil jeg bare vise dig min yndlingsklip med Steve Jobs. Der er mange gode videoer med ham, men dette konsumerer jeg ofte 🙂

2 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *